Säkerhetsguiden
Vad betyder egentligen alla klassningar och vad innebär brandtester, falltester och chock tester som görs på ett flertal olika brandsäkra skåp & säkerhetsskåp. Nedan i säkerhetsguiden har vi försökt förklara detta lite närmare. Men kontakta oss mer än gärna om du har några frågor eller funderingar. Hos oss kan man köpa allt ifrån kassaskåp, säkerhetsskåp, brandsäkra skåp, nyckelskåp & annan nyckelförvaring. Dessutom även dataskåp, laptopskåp, ritningsskåp, värdeskåp och en hel del annat.
Vill du hellre ringa till oss för rådgivning eller skicka ett e-mail hittar du kontaktformulär och telefonnummer på vår kontaktsida här. Vår chat finns även öppen dagtid och skulle vi inte finnas där kan man även skicka ett mail via chatten så återkopplar vi så fort vi kan.
Vad är ett kassaskåp?
Vad är kassaskåp gjort av? Och vilket kassaskåp är bäst? Kassaskåp pratar man ofta om i talspråk när man letar efter ett skåp med säkerhet. Men ett kassaskåp säger egentligen inte så mycket om vad för skåp man är ute efter. För det är olika från person till person gällande vad man anser att ett kassaskåp är. Det kan vara ett skåp med eller utan klassningar, ett skåp man använder för kontanter, värdesaker, dokument, nycklar eller en hel del andra saker.
Man kanske säger kassaskåp men egentligen är man ute efter ett säkerhetsskåp eller ett brandsäkert skåp. Ofta när man pratar om ett kassaskåp så syftar man på ett skåp som har en certifiering enligt SS 3493. Den certifieringen tittar man inte på längre utan den har övergått till den som idag heter SS 3492 eller SSF 3492. Det är även minimikravet på exempelvis ett vapenskåp i Sverige . Man brukar ofta vilja ha någon form av brandskydd. Så tittar man på exempelvis våra S2 skåp så har dem en likvärdig klassning som ett kassaskåp har när man tänker sig ett.
En bra idé som steg 1 är att fundera på VAD som ska förvaras i skåpet. Då kan man därefter fokusera på skåp som t.ex. antingen är anpassade för att skydda dokument eller elektronik då dem kräver olika skydd.
Är du osäker på vad just du skulle behöva eller inte hittar de du söker efter? Oavsett tveka inte att kontakta oss. Vi älskar den personliga kontakten och finns här för att hjälpa dig att hitta rätt i skåpsdjungeln.
Brandsäkra skåp – Brandklassningar
60 P – 60 minuter för papper – Skåpen klarar en brand på 60 minuter utan att innertemperaturen överstiger 175 grader Celsius.
90 P – 90 minuter för papper – Skåpen klarar en brand på 90 minuter utan att innertemperaturen överstiger 175 grader Celsius.
120 P – 120 minuter för papper – Skåpen klarar en brand på 120 minuter utan att innertemperaturen överstiger 175 grader Celsius.
Test information – Brand
Genom sensorer mäter man innertemperaturen i ett brandsäkert skåp där man i förhand bestämmer tidsintervallen. Det vanligaste är 60-120 minuter. När tiden börjar ticka så får inte skåpets innertemperatur överstiga 175 grader Celsius, när man testar för papper/dokument. Man brukar även testa insatser för datamedia eller datorskydd och då gäller det att innertemperaturen inte överstiger 50 grader Celsius. Då det är den maximala temperaturen som datamedia tål.
Titta gärna på våra skåp som vi har under kategorin brandsäkerhet.
Gemensamt för alla testerna vi tar upp i säkerhetsguiden
Alla testerna vi tar upp här i säkerhetsguiden gällande brand görs i en ugn som man hettar upp till cirka 1000 grader Celsius. En extrem temperatur gör att färgen på skåpet smälter samt handtag av aluminium och andra detaljer förstörs. Det är dock sällan en vanlig brand kommer upp i dessa extrema temperaturer, utan de fungerar som en norm för testerna.
En del tester innefattar även ett fall test, vilket betyder att man har testat att släppa skåpet från 9 meters höjd och sedan hetta upp det igen. Kravet är att innertemperaturen inte har ökat efter fallet. 9 meter ska symbolisera ett fall från andra våningen på ett flerfamiljshus som rasat vid en brand.
För brandskydd finns de en mängd andra certifieringar, men vi har valt att ta upp dem vi oftast har i vårt sortiment. I Sverige är den nordiska standarden och Europanormen dem vanligaste.
NT Fire 017 – Nordiska standarden
NT Fire 017 som är den nordiska standarden innefattar regelbunden produktionskontroll samt krav på återtestning inom fem år. Skåpen kan certifieras med 60P, 90P eller 120P, där P står för papper/dokument. Det kan även finnas 60 Diskette & 120 Diskette, där diskette syftar till datamedia. Talen anger antal minuter skåpet klarar i brand och testen utförs av Sveriges provtagnings & forskningsinstitut (SP) som även utfärdar certifikat.
EN 1047-1 – Europanormen
EN 1047-1 som är Europanormen och inkluderar fall- och chock test. Det görs även en årlig produktionskontroll och skåpen certifieras i S 60P eller S 120P (P för papper) samt S 60DIS eller S 120DIS (DIS för datamedia). Dem här testen kan göras på auktoriserade institut som finns i flera länder i Europa och certifikaten utfärdas senare av European Security Board Systems (ECB.S)
UL – Underwriters Laboratories
UL är ett amerikanskt brandtest som även kan innefatta fall- och chock test om man begär detta på förhand. I samband med det så görs även en produktionskontroll. Skåpen certifieras med 1H eller 2H (Står för antal timmar skåpet har testats i) Test utförs både för papper och datamedia, testerna och certifikaten utfärdas av UL.
Brandavskiljande skåp & Brandisolerade skåp
Brandavskiljande skåp och brandisolerade skåp har ett lättare skydd för brand, men räknas inte som brandsäkra skåp. Den här typen av skåp används som kemikalieskåp eller liknande där man förvarar brandfarliga vätskor medan brandisolerade skåp ofta är ett dokumentskåp i en lättare utformning, men som har värmeavvisande material. Detta gör att man kan få lite mer tid att exempelvis fokusera på en evakuering av människor.
Brandavskiljande – (SP) Statens provningsanstalt – SP 2369 Klass 1 – Brandavskiljande 30 minuter
Brandavskiljande skåp avskiljer vätskorna och aerolerna från själva branden så att de inte bidrar till ett okontrollerat och mycket farligt brandförlopp samt skapar en lättare evakuering.
Dessa skåp kan även kallas för kemikalieskåp eller Brandskåp och är avsedda för förvaring av brandfarliga vätskor, kemikalier, sprayburkar och liknande som placeras ute i butiker bland annat. Sker det en brand så avskiljer skåpen de brandfarliga vätskorna och aerosolerna från själva branden för att undvika att de inte bidrar till ett okontrollerat och extremt farligt brandförlopp. Det skapar också en lättare och säkrare evakuering. Brandavskiljande skåp klassas med SP 2369 Klass 1 för 30 minuter.
Brandisolerade skåp
Brandisolerade skåp har dubbla väggar med värmeavvisande material i dörren. Dörren låses med stålreglar i tre sidor. Skåpet har en brand skyddande isolering men är INTE brandklassade.
Inbrottssäkra skåp & Säkerhetsskåp – Säkerhetsklassningar
För att ett skåp ska kunna få en säkerhetsklassning behöver skåpet genomgå ett övervakat inbrottstest. Dessa görs av Svenska Stöldskyddsföreningen ihop med Rikspolisstyrelsen och när dem är utförda får man ett certifikat som beskriver hur inbrottssäkert skåpet är. Inbrottstestet innebär att man gör ett regelrätt inbrott i skåpet och man använder inbrottsverktyg som man angivit på förhand och mäter sedan tiden det tar att komma in i skåpet. Dessa certifikat som utfärdas avgör sedan för hur stora värden man får försäkra i skåpet.
Nedan här i säkerhetsguiden beskriver vi våra vanligaste inbrottsklassningar på skåp som vi säljer, det finns även fler.
Titta även gärna på våra skåp under säkerhet där vi både har skåp med och utan klassningar.
EN 1143-1 & 2 – Grade 0 – VI EX – För värdeskåp
Inbrottsklassning av värdeskåp som även kan kompletteras med explosionstest. Skåpen får klassningar mellan 0 – VI EX (EX står får explosions testat). Klassningarna är vägledande för hur mycket kontanter man får försäkra i skåpet. Exempelvis så ger Grade 0 möjlighet att förvara 50 000 SEK och i ett Grade VI EX ligger de på strax över 1,2 miljoner SEK.
EN 14450 – S1 och S2 – Ingen försäkringsmöjlighet
Ny Europastandard som kan jämföras med den nedlagda normen Stöldskyddsskåp 1 & 2 i säkerhetsnivå. Finns i klassningen S1 och S2 och har ingen försäkringsmöjlighet.
SS 3492 – För säkerhetsskåp, vapenskåp med flera
Skåpen är tillverkade i 4 mm stålplåt och följer specifika krav som ställs på lås och regelsystem. Denna klassning ger möjlighet att försäkra vissa värden och är också de minimikrav som finns för att förvara exempelvis vapen.
Kontakta oss om du vill veta mer om olika klassningar och skåp så hjälper vi dig. Saknar du någon information du skulle vilja att vi har med här i säkerhetsguiden? Lägg ett mail till oss på info@safeexperten.se så tar vi en titt på de. Det går också jätte bra att använda vårt kontaktformulär på kontaktsidan.